Cum va afecta coronavirusul creditarea firmelor

Cum va afecta coronavirusul creditarea firmelor

Peste 70% dintre firmele românești nu au un plan de risc pentru situații precum pandemia de coronavirus. Barometrul realizat recent de Factory 4.0 și Frames arată cât de fragilă este pregătirea investitorilor autohtoni pentru înfruntarea cu un inamic care pune la grea încercare toate economiile lumii și îi determină să caute soluții alternative de finanțare.

”Multe dintre firmele românești nu au stocuri suficiente pentru a acoperi o eventuală sincopă pe lanțul de aprovizionare de la furnizori, iar acest lucru poate avea consecințe foarte grave în derularea operațiunilor. Lipsa planurilor manageriale de răspuns la situații de criză, slaba digitalizare a proceselor operaționale de producție și de business care să permită controlul de la distanță a proceselor sau telemunca, precum și lipsa unor rezerve financiare pentru astfel de situații, sunt de natură să ducă la întârzierea plăților și blocaj financiar”, declară autorii barometrului realizat pe un eșantion de 300 de firme din diverse domenii de activitate, de la comerţ, la servicii financiare, agricultură, energie, confecţii, IT etc.

Ce soluții există?

Creditarea firmelor cu instrumente clasice devine o misiune tot mai dificilă, odată cu creșterea gradului de incertitudine financiară la nivel global. În situații precum cea creată de coronavirusul COVID-19, măsurile de prevenție pe care firmele trebuie să le asigure vizează, în primul rând, constituirea unui buffer financiar care să le permită să facă față provocărilor din lanțul de plăți. Companiile trebuie să își monitorizeze atent cheltuielile, să reducă durata medie de încasare a creanțelor și să reușească astfel scăderea termenelor de plată a furnizorilor.

Soluții alternative de finanțare precum factoring-ul sau reverse factoring-ul pun la dispoziția companiilor mecanisme care reglează relația dintre furnizori și beneficiari, reducând riscul de neplată a facturilor și scurtând termenele de încasare, fapt care poate să contribuie la diminuarea blocajului financiar. Cu un cash-flow echilibrat, firmele se pot adapta mai rapid la fluctuațiile din economie și au o marja de manevră mai mare. În plus, păstrarea relațiile de colaborare cu furnizorii le permite să pună la punct strategii mai eficiente pentru diverse situații de risc, atunci când creditarea firmelor este pusă în pericol.