Soluții de finanțare a furnizorilor

Soluții de finanțare a furnizorilor

Companiile care depind în activitatea lor curentă de mulți furnizori se pot confrunta cu dificultăți în gestionarea fluxului de facturi pe care le primesc și cu riscul de a pune în pericol relațiile comerciale cu partenerii din cauza întârzierilor la plată. Pierderea unui furnizor și eforturile de căutare a unuia nou pot avea costuri foarte mari de timp și de bani, astfel că o asemenea situație trebuie evitată.

Pentru rezolvarea acestor probleme sunt necesare soluții inovatoare de finanțare, bazate pe colaborări benefice între partenerii de business, cu beneficii de calitate, cost și accesibilitate pentru furnizori, producători și consumatorii finali.

Cu un mecanism oarecum invers fața de soluția de factoring, pentru că este inițiat de către debitorul obligației de plată, reverse factoring-ul reprezintă o soluție de finanțare pentru furnizori, cu certe avantaje.

Cui se adresează reverse factoring-ul?

Afacerile din domeniul retail-ului sau al producției auto apelează la reverse factoring pentru a menține o relație bună cu numeroșii furnizori cu care colaborează. Convențiile de finanțare a furnizorilor le permit să gestioneze, cu ajutorul soluțiilor financiare și tehnologice oferite de finanțatori, numărul ridicat de facturi și plățile pe care trebuie să le onoreze. Prin centralizarea tuturor plăților de către o singură entitate colectoare, se diminuează expunerea debitorului la riscurile operaționale generate în cadrul relației comerciale dintre furnizor și cumpărător și se reduc cheltuieile operaționale aferente transferurilor bancare.

Datorită unei flexibilități mai mari în plata furnizorilor, debitorul poate negocia discount-uri comerciale de la aceștia și termene de plată mai mari. De partea cealată, furnizorii obțin finanțare înainte de scadența facturilor și diminuează riscurile de neplată prin soluțiile de reverse factoring.

Cel mai important beneficiu comun al acestei soluții de finanțare pentru furnizori este menținerea unei relații benefice de colaborare între partenerii de business, cu numeroase oportunități de dezvoltare a parteneriatului în condiții de încredere și siguranță.