De cele mai multe ori, promovarea soluțiilor de factoring se face având în vizor IMM-urile. Afacerile aflate la început de drum sau fără resurse financiare proprii au nevoie de un acces facil la fonduri pentru dezvoltare. Factoringul le deschide oportunități de finanțare fără garanții materiale și la costuri avantajoase. Aflate sub presiunea termenelor tot mai mari în care reușesc să-și recupereze creanțele, tot mai multe IMM-uri apelează la soluția factoringului.
Datele care se referă la piața din România arată că firmele mari, cu cifre de afaceri peste 50 de milioane de euro, domină clasamentul. Care sunt motivele pentru care o companie cu un business puternic, cu rulaj mare și cu cote de piață majoritare pe segmentele unde activează, folosește factoringul în detrimentul creditului financiar? Accesul acestora la linii de finanțare bancare este mult mai facil decât în cazul unui IMM din punct de vedere al conditiilor, însă procesul destul de greoi poate afecta în anumite momente lichiditatea firmei.
Motivații pentru alegerea factoringului
Cultura business-ului – în România, factoringul nu are o tradiție comparabilă cu cea din economiile vestice. În țările occidentale, soluțiile nebancare de finanțare a afacerilor sunt folosite de zeci de ani. Criteriile după care firmele aleg între opțiunile de finanțare sunt pragmatice și nu țin cont de popularitatea produselor tradiționale, atâta vreme cât acestea nu sunt competitive din punct de vedere al accesibilității și al costurilor. Captive multă vreme într-o piață în care produsele bancare nu aveau concurență serioasă, firmele din România descoperă încă alternative viabile.
Industrii vulnerabile – într-o economie dinamică, anumite domenii de activitate sunt mai vulnerabile decât altele și au nevoie de soluții rapide de asigurare a cash flow-ului și a resurselor pentru dezvoltare. Industria producătoare, construcțiile, IT-ul, industria farmaceutică, anumite companii din zona de energie sau firmele de recrutare sunt sectoare economice care, în mod tradițional, caută constant soluții pentru a-și continua activitatea fără turbulențe majore. Unele au o sezonalitate a afacerii, altele necesită constant un cash flow pozitiv, pentru că au costuri mari de producție, iar în anumite activități recuperarea banilor de la clienți este un proces greoi.
Limitările în relația cu instituțiile bancare – conservatorismul băncilor se dovedește, în timp, un preț mult prea mare pentru companii, indiferent de mărimea lor. Liniile de credit deschise la bancă se pot dovedi în anumite situații insuficiente pentru a acoperi necesarul de finanțare, iar o suplimentare nu este întotdeauna posibilă din cauza reglementărilor specifice industriei bancare. În cazul factoringului, aceste limitări nu există. Orice situație care afectează bancabilitatea unei companii poate duce la oprirea liniilor de credit bancar, acest criteriu nefiind unul care să impiedice aplicarea pentru o solutie de factoring. Sprijinul bancilor poate sa fie retras și în cazul unor crize economice, lăsând firmele descoperite în fața riscului de închidere a afacerii.
Acestea sunt numai câteva dintre motivele pentru care orice companie, indiferent de mărime, poate apela la factoring, înaintea altor soluții de finanțare sau în paralel cu acestea. Despre factoring se vorbește tot mai des în România, iar multe companii au trecut și la fapte.